På Läkemedelsverket gör vi skillnad tillsammans. I livet och för livet. Vi jobbar för människors och djurs hälsa, för ett bättre Sverige idag och i framtiden.
Har du kunskap om utveckling av läkemedel och vill bidra till vårt viktiga uppdrag? Då kan detta vara något för dig.
Vår verksamhet
Verksamhetsområdet Tillstånd verkar på flera sätt för att ändamålsenliga läkemedel ska nå patienten. Godkännanden av nya läkemedel, säkerhetsuppföljning och hantering av ändringar av godkända produkter är centrala delar i vårt uppdrag, liksom rådgivning avseende läkemedelsutveckling och information om läkemedel. Verksamhetsområde Tillstånd har drygt 300 anställda och består av flera enheter, där vi som arbetar på Enheten för Farmaci och Bioteknologi (FoB) värderar den farmaceutiska kvaliteten av läkemedel. Detta innefattar värdering av dokumentationen rörande utveckling, tillverkning, karakterisering och kontroll av läkemedel under hela livscykeln. Värderingen utgör en viktig grund för beslutet om ett läkemedel kan godkännas för kliniskt bruk. Vi samverkar med andra medlemsländer i EU samt bidrar aktivt till kommittéer och arbetsgrupper inom den Europeiska Läkemedelsmyndigheten EMA. Enheten deltar även i arbetet med att bistå företag och forskare med vetenskapliga råd, liksom i utarbetandet av riktlinjer inom ramen för det internationella normativa samarbetet.
Du kommer som farmaciutredare att organisatoriskt höra hemma i en grupp som ansvarar för utredning av ansökningar för läkemedel innehållande kemiskt framställda läkemedelsubstanser.
Dina arbetsuppgifter
Din huvuduppgift som utredare är att i enlighet med regulatoriska krav, riktlinjer och legala regelverk samt ur ett vetenskapligt perspektiv, kritiskt bedöma den farmaceutiska kvaliteten hos läkemedel baserat på den med läkemedelsansökan inskickade dokumentationen för hur läkemedlet utvecklats, tillverkas och kontrolleras. Det innefattar såväl läkemedelssubstans som läkemedelsprodukt. Utredningsarbetet omfattar bedömningar inom ämnesområdena organisk kemi, fysikalisk kemi, analytisk kemi, läkemedelsformulering och biofarmaci. Bedömningarna resulterar i en utredningsrapport.
Inom ansvarsområdet ingår såväl läkemedel innehållande nya läkemedelssubstanser, som generiska produkter. Arbetet är självständigt och utvecklande. Det innebär nära samverkan med kollegor inom myndigheten samt med övriga läkemedelsmyndigheter inom EU.
Din bakgrund
Vi söker dig som har relevant naturvetenskaplig universitets- eller högskoleutbildning, exempelvis apotekare, kemist eller civilingenjör. Doktorsexamen inom relevant område för tjänsten är meriterande.
Du har flerårig erfarenhet och kunskap om utveckling och tillverkning av läkemedelssubstanser.
Vi ser gärna att du har erfarenhet från arbete inom läkemedelsindustrin med utveckling av syntes och tillverkningsprocess, uppskalning samt framtagande av kontrollstrategier. Meriterande är även en bredare kunskap som innefattar läkemedelssubstansens fortsatta utveckling till ett läkemedel samt erfarenhet från arbete med farmaceutisk regulatorisk dokumentation.
Du har god kommunikationsförmåga både muntligt och skriftligt, på svenska och engelska. Det dagliga arbetet ställer krav på god datorvana.
Dina personliga egenskaper
Du har ett vetenskapligt tankesätt och förmåga att se samband i stora mängder av information, extrahera det väsentliga samt beskriva, värdera och motivera dina slutsatser. Du har god förmåga att planera och organisera ditt arbete och att arbeta målinriktat mot fastställda tidsramar. Du har ett lösningsfokuserat arbetssätt och arbetar aktivt för goda relationer och gemensamma resultat. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.
Sista ansökningsdag: 2024-10-21
Anställningsform: Tillsvidare
Tillträde: Enligt överenskommelse
Enhet: Farmaci och Bioteknologi
Diarienummer: 2.4.1-2024-082241
Vi tillämpar 6 månaders provanställning.
Vi värdesätter mångfald och välkomnar sökande med olika bakgrund.
Goda förutsättningar för balans i livet är viktigt för oss och vi tillämpar flextid och förmånliga villkor gällande bland annat semester. För att främja ett hållbart arbetsliv erbjuder vi friskvårdsbidrag samt möjlighet till friskvård på arbetstid. I den mån arbetsuppgifterna tillåter kan det finnas möjlighet att delvis arbeta på distans efter överenskommelse med chef.
Läkemedelsverket är beredskapsmyndighet, vilket innebär att vi genomför vissa bakgrundskontroller i samband med rekryteringar. Du kommer vid en eventuell intervju att behöva styrka din identitet samt uppvisa examensbevis och relevanta intyg. All tillsvidareanställd personal vid Läkemedelsverket är krigsplacerad inom myndigheten.
Kontakt
Du är välkommen att kontakta gruppchef Åsa Herslöf Björling. Du kan även kontakta de fackliga företrädarna Alexandra Braf, Saco och Pia Wictor, ST. Vi finns alla på telefon 018-17 46 00 eller nås genom e-post fornamn.efternamn@lakemedelsverket.se.
Mer om Läkemedelsverket
Du tänker kanske inte så ofta på Läkemedelsverket, men vi kan lova att du möter oss i din vardag. Resultatet av det vi gör märks på apotek, sjukhus, hos veterinären och i ditt badrumsskåp. Vi ser nämligen till att du och alla andra i Sverige får tillgång till säkra och effektiva läkemedel och medicintekniska produkter, allt från plåster och graviditetstester till rollatorer och appar. Det gör vi genom att godkänna och ge tillstånd, övervaka och kontrollera och genom att informera och ge råd. Vi som arbetar på Läkemedelsverket är stolta över vårt viktiga samhällsuppdrag: att bidra till den svenska folk- och djurhälsan. Läs mer om vårt uppdrag och vad det innebär att arbeta på Läkemedelsverket här: https://www.lakemedelsverket.se/sv/om-lakemedelsverket/jobba-pa-lakemedelsverket
Välkommen med din ansökan!
Denna rekrytering sker helt genom Läkemedelsverkets försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.