Forskningsassistent med fokus på energi- och samhällsomställning
Vill du arbeta med energiomställning i lokalsamhälle, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som forskningsassistent på institutionen för geovetenskaper, enheten för vindenergi, vid Uppsala universitet.
Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd. Institutionen har idag ca 280 anställda. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; mineralogi, petrologi och tektonik; paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap. För mer information: Institutionen för geovetenskaper.
Enheten för vindenergi på Campus Gotland bedriver tvärvetenskaplig verksamhet inom planering, projektering samt optimering av vindkraft och hållbar energiomställning. Verksamheten omfattar undervisning, forskning och samverkansprojekt. Utbildningen består av undervisning på campus och fristående kurser på distans, på grundläggande- och avancerad nivå inom vindkraftprojektering och hållbar energiomställning. Inom forskningen har vi en gedigen bredd och samverkar både nationellt och internationellt med aktörer inom akademi, offentlig sektor och industrin. Idag omfattar verksamheten cirka 25 personer med teknisk, natur- och samhällsvetenskaplig kompetens. Anställningen avser att stärka verksamhetens utveckling. Hos oss kommer du till en trevlig arbetsplats i en unik miljö.
Avdelningen finns på Campus Gotland, ett internationellt campus mitt i världsarvsstaden Visby. Läs mer på avdelningens webbplats. Vindenergi
Arbetsuppgifter
Anställningen som forskningsassistent finansieras av tre forskningsprojektet som alla fokuserar på lokalsamhällens deltagande i energiomställningsprocesser och energiprojekt:
- ELO – Lokalt ägandeskap i omställning till hållbara energisystem
- RURACTIVE – Empowering rural communities to act for change
- StartSun – Startups for solar energy communities
Projekten studerar hur man organiserar och engagerar människor i lokala energiprojekt samt hur man kan stödja dessa processer tex genom policyförändringar eller olika typer av processtöd. Samtliga projekt genomförs i samverkan och samskapande med olika samhällsintressenter från exempelvis kommuner, intresseorganisationer eller lokalsamhällen.
Det huvudsakliga arbetet för forskningsassistenten består av att hjälpa till med att förbereda, genomföra och analysera information från workshops och möten med intressenter i projekten, ta fram mindre litteratur- eller policysammanställningar, samla in och bearbeta kvalitativt material (tex från workshops eller mötesprotokoll) samt sammanställa resultaten från studierna i text. Det kan eventuellt bli aktuellt att medverka i framtagande av vetenskapliga artiklar. I arbetet ingår även att delta i och ta anteckningar under projektmöte samt vissa projektadministrativa uppgifter.
Arbete sker i nära samarbete med övriga projektmedlemmar inom såväl Uppsala universitet som på andra lärosäten och i det bredare samhället. Utöver deltagande i projektmöten i Visby eller online, förekommer även nationella och internationella (inom Europa) projektmöten där det kommer finna möjlighet, i mån av tid och intresse, att delta på plats.
Kvalifikationskrav
För att kvalificera sig för anställningen som forskningsassistent ska masterexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvarade, vara avlagd. För denna tjänst krävs en masterexamen som har relevans för ett samhällsvetenskapligt fokus på energi- och/eller samhällsomställningsprocesser.
Erfarenhet av kvalitativ analys, intervjuer eller fokusgrupper är ett krav.
Goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift, är också ett krav eftersom arbetsspråket och forskningsmaterialet förekommer både på svenska och engelska
Önskvärt/meriterande i övrigt
Dokumenterad förmåga att skriva vetenskapliga texter inom ett för anställningen relevant område (tex energi-/miljöpolicy, klimat- och energiomställningsprocesser, deltagandeprocesser, samhällsplanering, projektutveckling eller lokal/regional utveckling) är starkt meriterande. Större vikt fästs vid kvaliteten på enskilda vetenskapliga arbeten än på mängden publikationer.
Färdigheter och erfarenheter av att arbeta i samarbetsprojekt, kommunicera med forskare eller intressenter, eller engagera olika intressenter är en fördel.
Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, 11 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-09-15 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Visby, Gotland
Upplysningar om anställningen lämnas av: Johanna Liljenfeldt, tel. 004670-191 46 09, e-post [email protected]
Välkommen med din ansökan senast den 23 augusti 2024, UFV-PA 2024/2630.
Om Campus Gotland: Uppsala universitet Campus Gotland erbjuder det bästa av två världar: det fullskaliga universitetets breda utbud och tyngd inom utbildning och forskning, och ett unikt småskaligt campus i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Campus Gotland utgör en knutpunkt för universitetets forskning och utbildning inom hållbarhet. Se hur det är att leva och bo på Gotland.
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 600 anställda och 53 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitethttps://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/ Anställningen kan komma att säkerhetsprövas. Vid säkerhetsprövning är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd. Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.
Anställningsform: tillsvidareanställning | Anställningens omfattning: heltid | Antal lediga befattningar: 1 | Sysselsättningsgrad: 100% | Ort: Gotland | Län: Gotlands län | Land: Sweden | Referensnummer: UFV-PA 2024/2630 | Facklig företrädare: Seko Universitetsklubben [email protected], Saco-rådet [email protected], ST/TCO [email protected], | Publicerat: 2024-08-08 | Sista ansökningsdag: 2024-08-23
To apply for this job please visit se.indeed.com.